Välj en sida
Hem

Toppa laget

Jasmine är 12 år och har spelat fotboll så länge hon kan minnas. För Jasmine är fotbollslaget är det viktigaste som finns. Där har hon alla sina vänner och de har väldans roligt ihop, både på planen och utanför. Eftersom de är ganska många har laget två lag i seriespel. Det tycker Jasmine är bra, för då får hon spela med alla kompisar.

På cuper och i vissa seriematcher, speciellt mot lag som är duktiga, har Jasmine märkt att en del kompisar inte får spela speciellt mycket. Som i förra veckan, när det var derby och de hamnade i underläge direkt. Då fick Emma inte komma in alls, fast hon var både ombytt, uppvärmd och spelsugen.

Vi vet att viljan att vinna hos en del ledare tar över både vett och logik när spänningen i en match trappas upp. Då kan allas rätt till lika speltid förhandlas bort med en iver som man annars bara ser hos en icke pottränad hundvalp. Vi kan inte förhindra att enskilda ledare väljer att toppa sitt lag. Men vi har några verktyg som vi tror kan dämpa hetsen, i alla fall i de yngre åldrarna.

För barn upp till tolv år måste föreningen anmäla alla lag i samma åldersgrupp till samma nivå. Kort sagt kan man säga att alla ska spela med alla. När spelarna fyller 13 år kan föreningen anmäla sina lag till olika nivåer i seriespelet. Då pratar man om lagstyrka istället för föreningsstyrka.

Eftersom Jasmines lag tränat både länge och ofta tillsammans passar det dem bra att möta andra lag som tränat ungefär mycket, då får man jämna matcher. Men även om man har två lag i olika nivåer rekommenderar vi inte att ha fasta lag. De som för tillfället nått längst bör oftare spela i den svårare nivån, men även med äldre åldersgrupper i föreningen. För de spelare som inte spelat fotboll lika länge kan utmaningen i den lägre serien vara optimal. Då får man lite mer tid på sig att fatta beslut och få ordning på tekniken.

I takt med att de gör framsteg bör de förstås få nosa på större utmaningar. Och så finns det med stor sannolikhet en större grupp spelare som utvecklas bäst av att spela ungefär lika mycket i båda nivåer.

På cuper finns det ingenting som säger att man inte även i ungdomsåldern kan sätta ihop två jämna lag, så att det blir roligt och utvecklande för alla. Och kanske är det inte lika viktigt för spelarna att det ”bästa” laget ska stå på plan i avgörande matcher som tränaren ibland tror. För det faktum att 85 procent av barn och ungdomar uppger att de idrottar för att ha roligt, och bara tre procent för att vinna, ger alla oss vuxna en tydlig vink.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se