Välj en sida
Hem

Varför kan inte barnen bara spela 11 mot 11 som förr?

Bianca har precis börjat spela fotboll. Varje söndag har laget träning. Det är några av tjejernas mammor och pappor som håller i träningarna och eftersom de själva har spelat fotboll en gång i tiden så kan de en massa bra övningar. Bianca tycker att det är svårt att skjuta bollen långt, men tränaren säger att det bara är att fortsätta öva. Till slut kommer Bianca att kunna slå en riktigt fin långboll, säger de.

Vi har jobbat för att utveckla barn- och ungdomsfotbollen i tjugo år. Det arbetet har i sin tur lett fram till de spelformer som gäller i vårt distrikt idag. Och om ett år kommer de faktiskt att gälla för alla distrikt i hela landet, enligt ett beslut som SvFF tagit.

I korthet kan man säga att våra spelformer utgår från barnets behov, utveckling och mognad. Att man tränar på olika saker i olika åldrar, och att man lägger mest tid på det som är mest utvecklande för barnets ålder. Vi vill till exempel att Bianca får så mycket bollkontakt som möjligt, både på träning och på match. Det är anledningen till varför 6-7-åringar spelar 3 mot 3 med sarg och att man först när man är 16 år spelar på fullstor 11-mannaplan. När man är liten passar det bra att spela med sarg, för då är bollen kvar i spel och tiden utan boll minimeras. Typiskt för den här mognadsfasen är att man inte kan sparka så långt, att man har svårt att se sin omgivning och att man har begränsad motorik. Därför bör fokus på både match och träning ligga på lek, rörelseglädje och att driva bollen med utsidan och insidan.

När de blir lite äldre tror vi på att prioritera anfallsspelet, att öva på kortpassningsspel, försöka äga bollen och att kunna styra matchutvecklingen. Om man tittar på hur dagens duktiga fotbollsspelare ser ut vet vi att de behöver kunna spela sig ur en mängd knepiga situationer. Det enda sättet att kunna göra det är att träna på teknik och spelförståelse. Att markera, ge understöd och slå långbollar kan man öva på långt senare.

Vi tror också på barnets rätt till lika speltid. Det är en av anledningarna till varför vi har infört tre spelperioder för 6-15-åringar. Syftet är att öka den effektiva speltiden för alla spelare. Vår rekommendation är att laget tar med tio spelare till en match där man spelar 7 mot 7. Sedan gör man alla sina tre byten i pauserna. På det sättet garanteras alla spelare minst två av tre perioder. Det gör tränarens arbete lite enklare och så ger det honom eller henne möjlighet att prata med spelarna i två pauser istället för en. Spelarna får också träna på att spela vidare även om de blir lite trötta. Det är också en viktig del i deras fotbollskunnande.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se