Välj en sida
Hem

Om tidig specialisering

Elias lag vinner väldigt ofta. Det tycker alla som håller på Elias lag är roligt. Föräldrarna är stolta, far- och morföräldrar är ännu stoltare, men stoltast av de alla är nog tränarna. De har pratat med killarna om vikten av att prioritera. Nu är ju grabbarna bara 10 år, men om man ska bli något måste man lära sig att planera och fokusera tidigt.

Tränarna är ambitiösa. De har lagt in flera extraträningar och många av killarna tycker att det är roligt. De märker ju hur de utvecklas. Kanske kan de till och med slå klubbens elvaåringar i en internmatch nästa helg? Att de inte hinner med någon annan idrott är egentligen varken synd eller konstigt. Om man tränar mycket fotboll blir man bra i fotboll. Och det vill Elias.

Vi vet att utvecklingskurvan för de barn som ägnar mycket tid åt en idrott stiger brantare än för de barn som sysslar med flera. I alla fall till en början. Efter fyra års specialisering planar prestationsnivån ut. För de ungdomar som förutom fotboll även spelat ishockey, tränat gymnastik eller sysslat med någon annan idrott påbörjas en imponerande utvecklingstakt efter ungefär fyra år. Efter sex års träning är de i kapp, och efter sju år är de förbi.

Det beror på att allsidig träning ger stora motoriska fördelar och koordinativa effekter. Man har också större chans att klara sig från skador, att inte tröttna på sin idrott och att kunna dra nytta av spelförståelse, rörlighet eller explosivitet från annan inlärning. För både du och vi vet att det egentligen inte spelar så stor roll om man är bra när man är tio. Om man ska ”bli något” ska man hellre tänka långsiktigt, inte specialisera sig före man är 15 år och se till att ha roligt.

Kortsiktiga mål som att vinna en match eller en cup är glädjegivande i stunden, men i det långa loppet är det mest ett trevligt minne. I dagens forskning pratar man om att en fotbollsspelare ska vara färdigutbildad när han eller hon är 20–21 år. Det är ett perspektiv som vi tycker att fler behöver känna till och något vi pratar mycket om på våra tränarutbildningar.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se