Välj en sida
Hem

Varför finns det inga serietabeller för barn?

Om du är fotbollsintresserad, eller bara bläddrat runt i sportsidorna, har du säkert hört debatten som följde när SvFF för en tid sedan fattade beslutet att avskaffa serietabeller och slutsegrare i cuper för barn under 13 år. Det blev ett fasligt liv, kan man säga. Både gamla fotbollsprofiler och andra hade mycket att säga i frågan. Ett av de mest högröstade argumenten var att det var skandal att barn inte längre tillåts att tävla.

I Göteborg har vi inte haft serietabeller för barn under 13 år på över tjugo år. Det var det märkligt nog inte många i staden som visste när debatten tog fart. Så varför införde vi detta 1995 och varför gör SvFF och samtliga 24 distrikt detta nu? Har alla blivit helt världsfrånvända? Nej, så är det lyckligtvis inte. Vi gör det för att alla forskare inom lärande och fotbollsfys, fotbollsexperter och progressiva fotbollsutvecklare i Europa är eniga om att detta är det bästa sättet att driva barnens fotbollslärande framåt.

Att påstå att man genom att slopa tabeller för 6–12-åringar får dem att sluta tävla är förstås inte sant. Varje match är en tävling. Det finns fortfarande två mål, två lag och en boll. Och alla som sett barn spela fotboll vet att de kämpar, dribblar, passar och skjuter för att göra mål och för att vinna matchen. Efteråt är de glada ibland och besvikna ibland, precis som när vuxna spelar. Alla vet dessutom hur matchen slutat rent resultatmässigt. Skillnaden är att om resultaten inte ackumuleras i en tabell så hjälper det tränaren att avstå från att plocka av Greta för att sätta in Sana när matchen står och väger.

Vår erfarenhet är att tabeller och slutsegrare i cuper gör att tränarna undviker att utveckla alla barn. Att man hellre låter vissa få mycket speltid och andra lite, och att man ofta bara får spela på den position där man för tillfället nått längst. För att laget ska vinna. Att det är viktigare att vinna en match i F9 än att Greta får den speltid hon har rätt till. Det är inte bara förödande för svensk fotboll, utan även för barnens fotbollsutveckling och självkänsla. Dessutom strider det mot både vanligt hyfs och Barnkonventionen. Det här och mycket annat pratar vi om på våra tränarutbildningar.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se