Välj en sida
Hem

Varför är det viktigt att rotera positioner?

Klara är 11 år och tycker att fotbollsträningen är veckans höjdpunkt. Matcherna är också ganska roliga. Då spelar hon alltid mittback. Hennes tränare tycker nämligen att den positionen passar henne bäst. Hon är stark, har lätt för att placera sig rätt och dessutom är hon inte rädd för att gå in i duellerna. Tränaren vet att när Klara är mittback så håller de nere siffrorna. Dessutom finns det mer kreativa och dribblingsskickliga spelare som han vill ha längre fram i planen.

Vi vet att det är bättre för både Klara och alla andra spelare i laget att byta position från match till match. Då utvecklar de sin spelförståelse och sina färdigheter i alla positioner för att så småningom nå sin optimala potential. Barnen ska även uppmuntras av tränaren att driva, finta och dribbla med den ”näst bästa foten” även om det kan medföra att laget förlorar bollen till motståndarna. Barnen breddar sin ”verktygslåda” med färdigheter och spelförståelse inför framtiden. Något som inte alltid ger bäst resultat i den aktuella matchen.

Laget vinner kanske inte men varje individ har påbörjat ett långsiktig lärande där frukterna skördas när ungdomarna är 15 eller 17 år, eller när de är seniorspelare.

Det här är bara en av många aspekter av en ungdomsspelares utveckling som vi pratar om på våra tränarutbildningar.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se