Välj en sida
Hem

När förälderns drivkrafter är större än barnets

George tycker att fotboll är ganska kul. Hans P11-lag tränar två gånger i veckan och allra roligast tycker George att det är när det är skottövningar. Han skjuter hårt för sin ålder och ibland vågar inte ens tränaren rädda skottet med risk för att få ont i handen. En annan sak som är rolig med skottövningar är att det brukar finnas tid att larva sig med kompisarna medan de andra skjuter.

George pappa tycker att fotboll är väldigt viktigt. Han säger själv att han var snabb och målfarlig förr i tiden, men det har George lite svårt att tro. De två brukar gå ner till planen på helgerna. När den är ledig lägger pappa upp koner som George får använda för att öva upp sin stegfrekvens. Och så övar de frilägen, vänsterskott och medtagningar. Det är roligt att pappa vill umgås, tycker George.

Men ibland händer det att föräldrar har större drivkraft till barnets idrottande, än vad barnet själv har. Kanske pågår det coaching till fredagsmyset, kloka råd på väg till träningen och utvecklingssamtal på väg hem från matchen. Eventuellt betyder match att föräldern springer upp och ner längs sidlinjen och berättar för barnet vad det ska göra, med och utan boll. Och ibland blir anspänningen så hög där vid sidan av planen att man berättar exakt vad man tycker om ett tveksamt domslut. Även om domaren själv bara ett barn.

Vi tror att de flesta föräldrar engagerar sig av välvilja, och vi tror att om de fick se sig själva på film en timme efter att känslorna svalnat så skulle de ångra sig, till och med skämmas. Vi vet att en del förväxlar barnidrott med elitidrott och vi vet att när förälderns ambition och insats ökar, så ökar också problemen. Om en familj lägger mycket tid och pengar på barnets idrottande är det inte ovanligt att man anser sig ha rätten att ställa höga krav. För att inte tala om när semestern styrs av barnets fotboll. Då är det inte konstigt att man blir förbannad när ”ungen inte ens springer”. Men risken att barnet inte kommer att tycka att fotboll är lustfyllt ökar om det är det enda samtalsämnet, om prestationen alltid ska bedömas och allvaret blir för stort.

Många gånger är föräldrarna inte insatta i vad laget tränar på just nu. Kanske är det att försöka spela sig fram till en avslutssituation. Då är det förvirrande för spelarna att få kontraorder från föräldrasidan om att de ska slå en långboll. När barn övar på matchspel är det mycket att hålla koll på, och anspänningen ökar ofta några snäpp från träning. Därför vet vi att det är bäst att coacherna coachar och att spelarna spelar. Domaren dömer och föräldrarna hejar. Det är riktlinjer som vi tycker att alla i och omkring ett fotbollslag ska känna till och något vi tar upp på alla våra ledar- och föräldrautbildningar.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se