Välj en sida
Hem

Nya regler för ledare för de yngsta

Jenny har varit fotbollstränare för killaget sedan de var 6 år. Hon älskar att komma ner en stund innan träningen och kona upp planen, flytta målen, pumpa bollarna och snacka en stund med de som är först på plats. När träningen börjar är det mycket att ha koll på. Som att alla stationer flyter på som det är tänkt, att hämta bollar som rullar iväg och att de som hellre springer omkring och jagar varandra slutar springa omkring och jaga varandra.

Vi vet att det är mycket att hålla koll på när man är ledare. Vi vet också att de som tar sig an jobbet gör det oavlönat och på sin lediga tid. Vårt föreningsliv bygger på att det finns människor som tycker att det är viktigt, roligt och utvecklande. Utan sådana som Jenny blir det inga lag, och finns det inga lag går det inte att spela fotboll.

Det har varit en av anledningarna till varför det inte ställts några formella krav på föreningarnas ideella ledare. Men vi tror inte att det är ett förhållningssätt som gagnar någon i längden. Det är förstås både bättre för verksamheten och mer stimulerande för alla i ett lag om ledarna har en god portion kunskap i ämnet. I de flesta lag krävs det både många händer och kloka tankar, och de som är ansvariga för träningsinnehållet behöver fylla på med kunskap så att kvaliteten blir så hög som möjligt.

Från och med den här säsongen måste varje lag som anmäler sig till ett 3-mot-3-sammandrag för 6-7-åringar ha minst en utbildad tränare. Det innebär att ledaren ska ha gått en workshop hos oss och att det finns registrerat i Fogis. Workshopen behandlar spelformen 3-mot-3 och är fyra timmar lång. Den innehåller avsnitt om spelarutbildning för barn, vad som definierar en bra utvecklingsmiljö, praktisk träning, hur man spelar match samt värdegrund och uppförandekod för vår barnfotboll. Som ett litet tränarkörkort, kan man säga.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se