Välj en sida
Hem

Förälderns uppförande

Wille vill helst spela innermittfältare eller mittback när laget har match. På träningarna gillar han att spela yttermittfältare och att slå inlägg. Han har nämligen lärt sig att få till en fin skruv på dem. Men när det är match brukar han be tränaren om att få spela centralt.

När han spelar på kanten har han ibland svårt att koncentrera sig. Oftast står det några föräldrar vid sidlinjen och ropar vad han ska göra när han får bollen. Det är svårt att fatta beslut när de skriker tycker han, för det bråkar med de idéer han själv har. Då händer det att Wille skriker tillbaka på föräldrarna och efter det känner han inte för att spela alls.

I en undersökning utförd av SVT Sport svarar nästan hälften av barn- och ungdomstränarna att föräldrapress är ett stort problem. I en annan undersökning, utförd av SSI på uppdrag av Volkswagen att en av tre ungdomar funderar på att sluta spela fotboll på grund av att föräldrarna pressar dem för hårt, eller för att de högljutt kritiserar tränare och ledare. Föräldrar som skäller på domare är tyvärr inte heller ovanligt.

Wille har aldrig hört ordet värdegrundsarbete, men vi vet att han skulle må bättre och ha roligare med sin fotboll om föräldrarna runt laget fick en snabbkurs i det. Vi har tagit fram en kortfattad fickfolder som innehåller vad vi kallar ”de tio föräldrabudorden”. Du och din förening är välkomna till Göteborg Fotbollförbunds kansli på Ullevi och hämta en trave att dela ut till alla föräldrar.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se