Välj en sida
Hem

Måste man byta lag om man är för bra?

John är 12 år och älskar att spela fotboll. Han älskar också allt runt fotbollen, som kompisarna, cykelvägen dit, sina tränare och kiosken på väg hem. Johns föräldrar, tränare och lagkamrater kan alla se att John är väldigt långt framme i sitt fotbollskunnande för sin ålder. Det är inte ovanligt att John är den som gör alla mål när de spelar match. Det har fått Johns föräldrar att fundera på om han verkligen ska vara kvar i föreningen, eller om han helt enkelt är för bra. Kan han fortsätta utvecklas där eller är utmaningarna för små? De tänker också att om han spelade med killar som är lika bra, eller bättre, så borde det betyda att John också blir bättre. Eller?

Det här är inte en ovanlig situation. Kan man fortsätta utvecklas som fotbollsspelare i en blandad grupp? Kan man nå långt om man för tillfället är den som nått längst? Det korta svaret är ja. Annars borde det ju betyda att alla till sist blir lika bra. Vi vet att det som krävs för att få fram en bra fotbollsspelare är en bra miljö. Det är en miljö där alla trivs och mår bra, där man kan umgås med sina vänner och där det är enkelt att själv ta sig till träningarna. Det gör också multiidrottande enklare, för närliggande föreningar kan samarbeta med varandra så att inte träningar och matcher kolliderar så ofta.

En bra utbildningsmiljö har lärande och utveckling i fokus. Den förstår att ungdomsfotbollen är en långsiktig utbildning där målet är att vara fullärd som senior. Det är först då utvärderingar om hur bra man blivit kan göras. En bra miljö sätter prestation före resultat och kan arbeta efter 25-50-25-modellen. Den innebär att om man är långt framme, som John, ska föreningen erbjuda honom att träna med åldersgrupper där tempot är högre minst 25 procent av tiden. Då ”tvingas” han prestera på topp, fatta snabbare beslut och spela enklare.

Femtio procent av tiden bör han träna med de som är i samma nivå, och 25 procent med de som för tillfället inte nått lika långt. Där lär han sig att ta ansvar för laget och att vara ännu noggrannare med sina passningar.

På Göteborgs Fotbollförbund har vi träffat en överenskommelse med BK Häcken, GAIS, IFK Göteborg, Kopparbergs Göteborg FC och Örgryte IS för att öka samarbetet och förståelsen mellan bredd- och elitföreningar i staden. Det innebär att dessa klubbar inte aktivt kommer att rekrytera spelare från andra klubbar innan de fyllt 15 år. Det gör vi för att vi tror att de flesta unga utvecklas bäst om de har roligt tillsammans med sina vänner. Och med tanke på att de ska vara färdigutbildade först när de är seniorer, har de ju gott om tid.

Kontakta oss

Hugo Levins väg 7
401 24 Göteborg
031-761 07 00
webmaster@gbgfotboll.se